Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au publicat un studiu în Journal of Experimental Social Psychology, în care arată importanţa modului în care ne gândim la dragoste.
Spike Lee, unul din autorii studiului, spune că rezultatele confirmă cercetări anterioare, care au arătat că oamenii care se aşteaptă ca o relaţie de iubire să fie o armonie perfectă au relaţii mai nefericite decât cei care privesc iubirea ca pe un drum cu momente bune şi proaste.
Astfel, modul în care privim o relaţie este esenţial. Acest lucru poate face ca relaţia să fie împlinită şi fericită sau să se destrame.
Riscul este mai mare pentru cei care atribuie partenerilor calităţi şi standarde imposibil de atins şi romanţează nerealist relaţia.
În cadrul studiului, Lee şi colegii lui au întrebat voluntarii dacă asociază iubirea cu o unitate sau cu o călătorie.
Astfel, cercetătorii au vrut să vadă dacă subiecţii lor cred că iubirea înseamnă existenţa unor suflete-pereche, „făcute unul pentru altul”, sau dacă privesc dragostea ca pe o călătorie împreună.
Cei din ultima categorie aveau mai puţine conflicte şi erau mai fericiţi în relaţie. Ei percep iubirea ca pe un drum presărat cu greşeli, dificultăţi şi compromisuri.
Personale care credeau în existenţa sufletelor-pereche nu aveau relaţii armonioase, în comparaţie cu grupul celor condideraţi mai realişti.
Potrivit unui sondaj realizat de Maris College, 73% dintre americani cred în sufletele-pereche, majoritatea fiind foarte tineri.
Sursa: Medical Daily